conijnreizen.nl

Bloggen

Hoe u uw fiets schoon kunt maken in 7 eenvoudige stappen

Fiets schoon houden

Was uw fiets na het fietsen om vuil te verwijderen en soepel te laten lopen. Hier leest u hoe u het beste uw fiets kunt schoonmaken. Het wassen van uw racefiets of mountainbike na het rijden kan een vervelende klus zijn. Het is belangrijk om het regelmatig te doen, om de fiets in goede staat te houden, onderdelen langer te laten meegaan en geld te besparen. 

Door uw fiets regelmatig schoon te maken, voorkomt u dat er zich vuil en vet ophoopt dat anders door uw bewegende mechanische onderdelen – met name uw aandrijflijn – slijtage veroorzaakt. Het wassen van uw fiets na het rijden in modderige of natte omstandigheden is nog belangrijker. Lees hieronder onze stap-voor-stap handleiding.

Hoe u uw fiets schoonmaakt 

Als u echt haast heeft na een natte rit, kunt u uw aandrijflijn gewoon besproeien met water geleidend smeermiddel om water uit uw ketting te verwijderen en roestvorming te voorkomen.

1. Reinig de ketting

Gebruik een kettingreinigingsapparaat samen met een ontvetter om opgebouwd vuil, modder en olie uit de ketting te verwijderen. Als u niet beschikt over een kettingreinigingsgereedschap, zal een aërosolontvetter en een borstel met een beetje extra inspanning werken. Als er veel olieachtig vuil op de ketting en tandwielen zit, gebruik dan een ontvetter en schrob deze voordat u verder gaat.

2. Reinig de schijven (indien aanwezig).

Als u schijfremmen heeft, is het nu een goed moment om wat ontvetter op papieren handdoeken te spuiten en ze af te vegen om eventueel vet van de aandrijflijn te verwijderen.

3. Smeer de ketting in met smeermiddel

Fietsketting schoonmaken is een belangrijk onderdeel. Smeer tot slot de ketting in door de fles vast te houden en deze gestaag op de ketting te laten druppelen terwijl u de pedalen naar achteren draait. Veeg overtollig materiaal weg en besproei alle stalen onderdelen met PTFE-slijpsel en vermijd zo opnieuw remoppervlakken.

4. Maak uw fiets nat en spuit op een beetje fietswasmiddel.

Maak de fiets nat met een slang of een emmer en spons. Als u een hogedrukreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat u goed achterop blijft om te voorkomen dat u uw lagers verpest. Spuit de hele fiets met de fietswas en laat de hele fiets volgens de instructies van de fabrikant in orde komen.

5. Borstel het naar beneden

Begin aan de bovenkant van uw fiets en roer de rest van de rommel van de fiets met borstels. Let vooral op bewegende onderdelen zoals versnellingen en remmen.

6. Spoel alles af.

Spoel de fiets af met vers water en controleer vervolgens of u al het vuil van de fiets hebt verwijderd en borstel opnieuw voordat u de fiets spoelt waar nodig.

7. Buffel je fiets op.

Gebruik een lederen zeem om overtollig water op te nemen en schitter vervolgens het frame van de fiets met PTFE spray of siliconen fietspolish, waarbij u er zeker van moet zijn dat u remoppervlakken zoals velgen en schijfremschijven vermijdt. Buffel uw fiets met een papieren of zachte doek. Dit helpt ook om te voorkomen dat de modder bij het volgende ritje blijft plakken.

Alle benodigde producten kunt u vinden in de webshop van Cyclon